Suomi ikääntyy – Mikä on hoivakiinteistöjen kysyntä tulevaisuudessa?
Tämä julkaisu on osa Titanium Rahastoyhtiö Oy:n markkinointiviestintää
Suomi ikääntyy – Mikä on hoivakiinteistöjen kysyntä tulevaisuudessa?
Tässä artikkelissa paneudumme väestön ikääntymiseen sekä pohdimme uusien hoivakiinteistöjen kysyntää tulevina vuosikymmeninä ja sitä, miten Erikoissijoitusrahasto Titanium Hoivakiinteistö voi olla osana ratkaisua.
Ikääntyneiden määrän kasvu jatkuu 2070-luvulle asti
Sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat lähestyvät ikää, jossa tarve erilaisille hoivapalveluille kasvaa merkittävästi. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) tilastojen1 mukaan ympärivuorokautisen hoivan tarve kasvaa merkittävästi ikääntymisen myötä. Vuoden 2022 aikana ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä oli noin 44 000 asiakasta. Ikäluokittain tarkasteltaessa ympärivuorokautisessa hoivapalvelussa asui 7 % kaikista yli 75-vuotiaista ja 16 % kaikista yli 85-vuotiaista.
Väestön ikääntyminen jatkuu voimakkaana myös sodan jälkeen syntyneiden ikäluokkien jälkeen aina 2070-luvulle asti. Suomessa on tällä hetkellä noin 660 000 yli 75-vuotiasta. Tilastokeskuksen väestöennusteen2 mukaan vuonna 2070 yli 75-vuotiaiden määrä on yli 1 100 000. Asian mittasuhteen hahmottamiseksi voidaan sanoa, että tämä yli 75-vuotiaiden määrän kasvu, 450 000 henkilöä, vastaa Tampereen ja Turun yhteenlaskettua asukasmäärää.
Vanhimman ikäluokan, eli yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa myös voimakkaasti. Tällä hetkellä yli 85-vuotiaita on 174 000. Seuraavan kymmenen vuoden aikana yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa noin 100 000:lla ja vuoteen 2040 mennessä se lähes kaksinkertaistuu nykyisestä.
Hoivakiinteistöjä tarvitaan lisää – miten ne rahoitetaan?
Ikääntyvien määrän kasvu johtaa vääjäämättä lisäkysyntään uusille hoivapaikoille ja hoivakodeille. Tarve ympärivuorokautisen asumispalvelun kiinteistöille tulee riittämään pitkälle tulevaisuuteen. Nykyinen hoivakiinteistökanta ei riitä kasvavaan kysyntään. Nykyisessä hoivakiinteistökannassa erityisesti julkisella puolella on kohteita, jotka eivät täytä nykyisiä viranomais-, asiakas- tai energiatehokkuusvaatimuksia. Myös näiden tilalle tarvitaan uusia korvaavia kohteita.
Nykyisten hoivakotien täyttöasteet ovat nousussa ja näemme markkinassa jo merkkejä patoutuneesta tarpeesta lisärakentamiselle. Esimerkiksi Esperin hoivakotien täyttöaste oli viime vuonna lähes 94 %, ja se on noussut viidessä vuodessa kymmenen prosenttiyksikköä3. Useat hoivakotioperaattorit ovat aktivoituneet ja suunnittelevat uusien yksiköiden perustamista.
Väestön ikääntymisestä johtuva uusien hoivapaikkojen toteuttaminen ja rahoittaminen on merkittävä kysymys myös Suomen kansantalouden kannalta. Asian ratkaiseminen on uusien hyvinvointialueiden vastuulla. Uskomme, että Titanium Hoivakiinteistö pystyy olemaan osa ratkaisua, jossa tulevina vuosina ja vuosikymmeninä Suomeen pystytään rakentamaan yksityisrahoitteisesti ja vuokramallilla laadukkaita, ekologisia, turvallisia ja toimivia hoivakoteja huomioiden kuitenkin järkevä kustannustehokkuus.
Erikoissijoitusrahasto Titanium Hoivakiinteistö sijoittaa kotimaisiin hoiva- ja hyvinvointikiinteistöihin, joissa hyvinvointialueet ja yksityiset hoivaoperaattorit tarjoavat lakisääteisiä hoivapalveluita. Rahasto sekä rakennuttaa uusia että ostaa olemassa olevia kohteita maantieteellinen hajautus huomioiden.
Titanium Hoivakiinteistö omistaa tällä hetkellä 143 kohdetta, joista noin 80 % on ikääntyneiden tai erityisryhmien hoivakoteja. Rahaston kohteissa on yli 3800 asiakaspaikkaa ympärivuorokautiseen hoivaan. Kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien hoivakodit sopivat myös esimerkiksi mitoituksensa puolesta sellaisenaan ikääntyneiden ympärivuorokautiseen asumispalveluun.
Titanium Hoivakiinteistö omistaa tällä hetkellä 143 kohdetta, joista noin 80 % on ikääntyneiden tai erityisryhmien hoivakoteja. Rahaston kohteissa on yli 3800 asiakaspaikkaa ympärivuorokautiseen hoivaan. Kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien hoivakodit sopivat myös esimerkiksi mitoituksensa puolesta sellaisenaan ikääntyneiden ympärivuorokautiseen asumispalveluun.
Riskit
Kuten mihin tahansa sijoittaessa, myös Titaniumin kiinteistörahastoihin sijoittaessa on otettava huomioon epävarmuustekijät ja riskit. Suositeltu sijoitusaika Titaniumin kiinteistörahastoihin on vähintään viisi vuotta. Kiinteistörahastoihin liittyy muun muassa kohderiski, joka viittaa tilanteeseen, jossa kiinteistökohteen ominaisuuksien heikkeneminen johtaa omaisuuden arvon alenemiseen. Markkinariskit kiinteistösijoittamisessa toisaalta juontuvat kiinteistöjen arvonkehityksestä, sijoittajien tuotto-odotuksista sekä kiinteistöjen asemasta suhteessa muihin sijoituskohteisiin. Kiinteistörahastoihin liittyy myös likviditeettiriski eli riski siitä, että sijoitusten realisointi etenkin heikossa markkinatilanteessa voi johtaa tappioihin ja viivästyttää lunastusten maksamista. Kiinteistöjen tai kiinteistöarvopapereiden myyminen voi toisinaan edellyttää pitkääkin realisointiaikaa. Riskit ja niiden hallintakeinot ovat kuvattuina tarkemmin rahastojen rahastoesitteissä, ja suosittelemme tutustumaan niihin huolellisesti.
Lähteet
1. Tilastoraportti 29/2023, 30.5.2023, Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2022. THL, Sotkanet.
2. Tilastokeskus, väestöennuste 2021.
3. Hoivayhtiöt, Talouselämä 6/2024.
Ole meihin yhteydessä
Asiantuntijamme keskustelevat mielellään kanssanne ja palvelevat arkisin klo 9–16.30 sähköpostitse osoitteessa info@titanium.fi ja puhelimitse numerossa (09) 8866 4000.
Tämä julkaisu on osa Titanium Rahastoyhtiö Oy:n markkinointiviestintää. Tämä viesti ei ole kehotus ostaa, myydä tai vaihtaa rahasto-osuuksia. Pääomaan kohdistuu riski. Sijoitusten ja niistä saatujen tulojen arvo voi joko laskea tai nousta, eikä niitä voi taata. Ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tutustua rahaston lakisääteisiin ja sääntömääräisiin asiakirjoihin, kuten sääntöihin, rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan. Materiaali on saatavissa Titanium-konsernista tai yhtiön kotisivuilta.